6 razloga zašto biste trebali borovnice uvrstiti u svoju svakodnevnu prehranu

Borovnice, osim lijepe plave boje, karakterizira obilje antioksidansa.

Već su provedena mnoga istraživanja koja su utvrdila i potvrdila da božanstvene borovnice čine mnoge dobrobiti za ljudski organizam.

Doktor Neil Paulvin, liječnik dugovječnosti i regenerativne medicine, već više od 20 godina pomaže ljudima u razvijanju zdravih navika, a sve sa svrhom duljeg i zdravijeg života. To je doktor koji borovnice konzumira na svakodnevoj bazi jer su niskokalorične, pune su vitamina i antioksidansa, čime štite organizam od raznoraznih infekcija i bolesti.

U nastavku navodimo njegovih 6 razloga zbog kojih bi svaka osoba trebala razmisliti o uvođenju ove božanstvene voćke na svoj jelovnik.

  1. Borovnice jačaju stanice i osnažuju organizam

Zahvaljujući obilju antioksidansa kojima raspolažu, borovnice sprječavaju daljnja ostećenja stanica i sudjeluju u obrani onih zdravih.

Osim toga, smatra se da antioksidans antocijanin poboljšavaju kongitivnu i vaskularnu funkciju. Antocijanin je antioksidans koji borovnicama daje plavu boju.

2. Borovnice su odlične za vid, posebno kod starijih osoba

Borovnice su pravo blago za zdravlje očiju, posebice kod starijih osoba. Ovo voće je bogato antioksidansima, uključujući antocijane, koji štite kapilare u očima i potiču bolju cirkulaciju.

Redovita konzumacija borovnica može pomoći u smanjenju rizika od razvoja bolesti povezanih s dobi, kao što je makularna degeneracija, jedan od vodećih uzroka gubitka vida. Također, borovnice mogu poboljšati noćni vid i ubrzati prilagodbu očiju u uvjetima slabog osvjetljenja.

3. Borovnicama do brže i uspješnije regeneracije mišića

Borovnice su izvanredan izbor za sportaše i rekreativce zahvaljujući svojim protuupalnim svojstvima i visokom sadržaju antioksidansa. Studije pokazuju da borovnice mogu ubrzati regeneraciju mišića nakon intenzivnih vježbi.

Djelotvorni učinak borovnica čak i sportaši jako dobro znaju.
Svaki sportaš koji vodi računa o svojem tijelu i mišićima redovito konzumira božanstvene borovnice.

4. Borovnice utječu na zdravlje ljudskog mozga

Antioksidansi u borovnicama smanjuju oksidativni stres i upale u mišićima, što doprinosi bržem oporavku i manjoj boli nakon treninga.

Redovna konzumacija borovnica može imati pozitivan učinak na zdravlje mozga. Ovo voće je bogato flavonoidima, koji mogu poboljšati pamćenje, zaštititi neurone od oštećenja i potaknuti zdravu kognitivnu funkciju.

Istraživanja su pokazala da borovnice imaju djelotovoran učinak na zdravlje mozga.

Istraživanja pokazuju da borovnice mogu smanjiti rizik od kognitivnog pada povezanog s godinama te mogu imati korisne učinke u prevenciji neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove bolesti.

5. Borovnice smanjuju upalu

Borovnice su prirodni borac protiv upala, zahvaljujući visokom sadržaju antioksidansa i fitokemikalija. Ove tvari pomažu u smanjenju upalnih procesa u tijelu, što je ključno za prevenciju mnogih kroničnih bolesti. Redovita konzumacija borovnica može pomoći u smanjenju rizika od srčanih oboljenja, dijabetesa tipa 2 i nekih oblika raka.

6. Borovnicama do normalne razine kolesterola u krvi

Borovnice mogu doprinijeti održavanju zdravih razina kolesterola u krvi. Bogate su dijetalnim vlaknima i fitonutrijentima koji pomažu u smanjenju LDL (lošeg) kolesterola i potiču povećanje HDL (dobrog) kolesterola. Ovo je posebno važno za kardiovaskularno zdravlje, jer zdrave razine kolesterola smanjuju rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

Načini konzumacije borovnica u jelima

Borovnice najveći broj ljudi jede bez ikakve termičke obrade, kao zdrav doručak u smoothijima, uz mlijeko i pahuljice ili grickalice uz film ili seriju.

No, borovnice svakako svoje mjesto pronalaze i u zdravijim verzijama kolača i drugim slatkim i slanim jelima.

Neki od načina kako borovnice ukomponirati u jela.
Osim netermičke obrade, borovnice daju odličan ukus svakom termički obrađenom jelu – bilo ono slatko ili slano.

Želite li biti sam svoj majstor i ove božanstvene voćke uzgajati u svojem vrtu ili na balkonu, onda su sadnice borovnica idealan izbor za vas. U našoj pondi ćete pronaći američke, sibirske i pinkberry borovnice, više sorti i uzrasta.

Sadržaj

To top