11.11. Blagdan Martinja: kako je sve počelo i što je, osim dobrog vina, potrebno svakom ljubitelju tog blagdana

Blagdan Martinja je prilika za isprobavanje i krštenjemladog vina.

Blagdan Martinja, poznat i kao blagdan svetog Martina, obilježava se diljem Hrvatske svake godine 11. studenog. Ovaj veseli blagdan slavi se u čast svetog Martina Tourskog, zaštitnika vinogradara i vina. Osim vjerskog značaja, Martinje je i prilika za okupljanje obitelji i prijatelja te uživanje u ukusnom mladom vinu. Tog dana svi se vinogradari skupe kako bi zajedno kušali plodove svog rada tijekom godine. A uz dobro piće, svakako treba pojesti nešto ukusno i sočno. U Zagorju, ali i ostalim dijelovima Lijepe naše, se na blagdanskom stolu mogu naći pečena guska, patka i purica s mlincima.

Blagdan Martinja: Tko je bio sveti Martin?

Blagdan Martinja, slavi se u čast svetog Martina, zaštitnika vinogradara i vinograda, koji je u povijesti bio poznat kao veliki ljubitelj vina, zbog čega je i uveo običaj krštenja vina.

Sveti Martin smatrase začetnikom krštenja vina pa je, njemu u čast, proglašen blagdan Martinja.
Sveti Martin smatra se začetnikom krštenja vina pa je, njemu u čast, proglašen blagdan Martinja.

Legenda kaže da je svojedobno treba postati biskup, no tom činu se protivio, zbog čega se sakrio među guske koje su ga svojim graktanjem odale. Sveti Martin je tada postao biskup, a umro je 11.11.397. godine. Tog je datuma, njemu u čast, proglašen blagdan Martinja, a običaj pripreme guske s mlincima je ostao duboko ukorijenjen u našem stanovništvu.

Glavni motiv Martinja: Jesti, piti i veseli biti

Martinje predstavlja priliku za sve vinogradare da okupe svoje društvo kako bi proslavili plodove svog rada tijekom cijele godine, što govori i sam motiv Martinja: jesti, piti i veseli biti. Kakvi bismo to bili mi ljubitelji vina da ne ispoštujemo glavni motiv blagdana kojem se svi toliko veselimo. Pa se tako, od pića, naravno konzumira ukusno i vrhunsko vino, od hrane na blagdanskom stolu se, između ostalog, nađe purica, guska ili patka, a veselja naravno da ne manjka.

Da bi blagdan Martinja prošao u odgovarajućem tonu, osim vrhunskog vina, potrebno je osigurati ukusnu i sočnu hranu.
Da bi blagdan Martinja prošao u odgovarajućem tonu, osim vrhunskog vina, potrebno je osigurati ukusnu i sočnu hranu.

Ako ste jedni od onih koji više vole pojesti dobru kotlovinu, slasni komad mesa pod pekom ili pak nešto hrskavo ravno s roštilja, razumijemo vas, i za vas postoji rješenje.

U setu za kotlovinu FI 910 možete pripremiti ukusno i sočno meso i krumpir za cijelo društvo. Ako ste veći ljubitelj teletine, janjetine ili nekog trećeg mesa ispod peke, izaberite peku i tepsiju dimenzija po svojoj mjeri.

Bez obzira na to koje jelo ćete odlučiti pripremiti ovog Martinja, neko tradicionalno ili pak modernije, najbitnije je da je uvijek toplo i sočno. A potrebnu sočnost i toplinu ćete postići banjama za hranu i gelovima za zagrijavanje.

Za blagdan Martinja osigurajte veselje i udobnost svojim gostima

Da bi treći uvjet i motiv Martinjaveseli biti – bio u potpunosti zadovoljen, društvo koje dođe u vaš vinograd prisustvovati ceremoniji krštenja vina se mora osjećati ugodno, toplo i dobrodošlo. Sklopivi barski stolovi, pivski stolovi i klupice igraju važnu ulogu u stvaranju ugodne atmosfere za dijeljenje priča i iskustava. Udobno sjedenje omogućava vinogradarima da se opuste i uživaju u razgovoru o vinu koje su proizveli.

A kako bi, u ove hladnije dane, vaši dragi gosti bili ugrijani i kako bi druženje potrajalo do sitnih jutarnjih sati, ključnu ulogu odigrat će grijalice. Izaberite između više modela plinskih, električnih i Infracrvenih grijalica i pružite sebi i svom društvu potrebnu toplinu.

Šank-bicikl dat ce posebnu dimenziju na slavlju Martinja.
Šank-bicikl dat će posebnu dimenziju na slavlju blagdana Martinje.

Opremu za slavlje, kao što su, barski stolovi, pivski setovi, šatori/pagode i grijalice možete iznajmiti na broj dana koji vam najbolje odgovara. Osim standardne opreme, koja je potrebna svakom organizatoru nekog druženja, tu su i rashladne vitrine te šank u obliku bicikla s kojim ćete s lakoćom moći poslužiti sve svoje goste. Ne sumnjamo da će naš šank postati prava atrakcija na vašem druženju.

Sve za organizaciju ovogodišnjeg blagdana Martinje pronađite na GledajOvo web shopu i web stranici Sve za feštu i omogućite svojim vinskim degustatorima potrebno jelo, pilo i veselje.

To top