Black Friday traje još:

Američka borovnica (Vaccinium corymbosum) – tri i pol godišnje sadnice

Šifra proizvoda: fsi-2125-1

7,40 (55,76 kn) s PDV-om
6,66 (50,18 kn) s PDV-om

Najniža cijena u prethodnih 30 dana: 6,66 (50,18 kn)

Na Vašoj adresi za 1-2 radna dana

Zatražite dodatne informacije
Sigurna kupovina | Mogućnost obročnog plaćanja
Mastercard
Maestro
Visa
Diners
Discover

Američka borovnica grmolika je trajnica plavo obojenih jestivih bobičastih plodova. Za optimalan uzgoj zahtjeva dobro drenirana, rastresita i vlažna, izrazito kisela zemljišta (pH vrijednost 3,5 do 5,2). Sadnice američke borovnice zahtjevaju stalnu i dostatnu vlagu, ali treba izbjegavati sadnju u zemljišta s visokim podzemnim vodama ili mjestima gdje se zadržava stajaća voda. Vole veći sadržaj humusa u laganijim tlima. Sadnice su zdrave i vrlo lijepo razvijene s izrazito razvijenom korijenovom balom vegetativno razmnožavane, te dolaze u teglama od 10l

TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK SKU: fsi-2125-1 Kategorije: , , , Oznake: , ,

Opis

Američka borovnica (poznata i kao visokožbunasta borovnica) je grm iz porodice Ericaceae. Uzgaja se zbog plodova. To je višegodišnja biljka koja može doseći visinu od nekoliko metara. Zahtijeva tlo s odgovarajućim uvjetima i obrezivanje izdanaka kako bi se postigli najbolji rezultati plodonošenja i uživali u obilnim urodima. Borovnice se najčešće jedu svježe, također kao dodatak sladoledu, desertima i zobenim pahuljicama. Pojedine sorte donose plodove u različitim mjesecima – na to vrijedi obratiti pozornost pri odabiru sadnica za vrt.

Američka borovnica – dostupne sorte:

Bluecrop:

Produktivna sorta koja s rodom kreće u sredini sezone (krajem lipnja, početkom srpnja). Blue Crop je samo oplodna sorta ali ju je potrebno pariti s partner voćkom kako bi davala dobre rezultate. Vrlo je cijenjena zbog svoj otpornosti na niske temperature. Rađa vrlo dobro ako joj se pruži adekvatna njega. Naraste do 1.5 m u visinu i otprilike toliko u širinu. Kao i svaka druga sorta borovnice „Bluecrop“ zahtjeva tla kisele reakcije. Pozicija za sadnju bi trebala biti dobro osunčana.
Plodovi „Bluecropa“ su srednje veličine, lijepe voštano plave boje s visokim postotkom šećera.

Duke:

Najrasprostranjenija je sorta u komercijalnom uzgoju. Kako vani tako i u Hrvatskoj. Visoka produktivnost, ukusni i pravilni plodovi lijepe boje glavni su razlog popularnosti ove sorte. Duke je sorta koja kasno cvijeta ali zori rano u odnosu na druge sorte borovnica. Kao i ostale sorte borovnica, krasi ju dugovječnost. Jedan grm borovnice doživi i do 50 godina. U visinu naraste do 1.5 m a u širinu cca. do 2 metra. Plodovi su srednje veličine, pravilni, svijetlo plavih tonova.
Borovnica Duke nije samo oplodna te ju je potrebno spariti s još jednim grmom borovnice kako bi davala lijepe i ukusne plodove.
Preporučamo spariti s kasnijom sortom kako bi konstantno imali plodove tijekom sezone.

Američka borovnica

Američke borovnice sadrže jednu od najviših razina antioksidansa među najčešće konzumiranim voćem i povrćem. To se obično naziva ORAC rezultatom. Izuzetno su bogate prirodnim biljnim spojevima zvanim fitokemikalije kao što su elaginska kiselina i antocijanidini. Ove fitokemikalije odgovorne su za plavu, indigo i crvenu boju bobica.

Fitokemikalije u borovnicama su opsežno istražene zbog svojih zaštitnih svojstava, što pomaže tijelu u borbi protiv dugog popisa bolesti.

1. Mogu pomoći u prevenciji srčanih bolesti

Istraživanja su pokazala da antocijanidini, koji se nalaze u bobičastom voću, mogu podržati kardiovaskularni sustav. Čini se da to čine tako što podržavaju zdravlje krvnih žila i smanjuju ukočenost arterija koja je povezana sa starenjem.

3. Mogu pomoći u regulaciji šećera u krvi

Borovnice imaju nizak sadržaj šećera i dobar izvor vlakana, zbog čega imaju nizak glikemijski indeks (GI). To, zajedno s visokim sadržajem flavonoida, može pomoći u poboljšanju osjetljivosti na inzulin što je važno za upravljanje razinom šećera u krvi.

4. Mogu pomoći u održavanju zdravlja očiju

Redovito uključivanje borovnica u vašu prehranu može poboljšati vid i zaštititi se od makularne degeneracije povezane s dobi. Smatra se da je to zahvaljujući poboljšanom dotoku krvi i kisika u oči te antioksidativnoj zaštiti koja može pomoći u smanjenju vjerojatnosti katarakte i degeneracije makule.

5. Mogu ublažiti gastrointestinalne probleme

Tradicionalna medicina sugerira da borovnice mogu biti koristan lijek i za gastrointestinalna stanja i za infekcije mokraćnog sustava.

Dodatne informacije

Težina 0,4 kg
Sorta

Chandler, Duke, Patriot, Bluecrop, Early Blue

Dostava

Na Vašoj adresi za 1-2 radna dana

To top