Ukrasno bilje koje oduševljava – 2 vrste, beskrajne mogućnosti

ukrasno bilje

U šarolikom mnoštvu prekrasnih izraza prirode koje čini ukrasno bilje, berberisi i borovice prednjače po svojoj paleti boja, dimenzija, namjena i svrha. Upravo im njihova raznolikost omogućuje da budu savršen izbor za svačiji vrt. Pronađite svoju omiljenu ukrasnu biljku s kojom ćete obogatiti pejzažnu arhitekturu svog doma.

Berberis – ukrasna biljka koje će Vas opčiniti intenzitetom boja

U svom bogatom varijetetu, berberisi ili žutike su ukrasne biljke koje ne dozvoljavaju da izaberete samo jedan primjerak. Kao što ni mi nismo mogli. Zato u svojoj ponudi imamo cijelo malo bogatstvo sorti. Tamnom ljubičastom bojom oduševit će Vas Concorde, a kombinacijom zelene i bogate rubin crvene bez daha će Vas ostaviti Artopurpurea nana, Admiration i Rubby star. Ako preferirate vatrenije i žarke boje idealne će biti Orange dream, te Orange rocket. Za osvježavajuću prisutnost limun žute i zelene pobrinule su se Limestar, Golden Rocket, te malo topliji Summer sunset. Zapravo, najbolje da slike govore.

1000 nijansi berberisa

Berberis spada u ukrasno grmlje jarkih boja, a sa svojih gotovo 500 različitih vrsta pogodan je za sve namjene. Patuljaste vrste nižeg rasta do 30 cm obično se sade po periferijama gredica, ili kao zasebne jedinke kako bi zbog svoje boje došle do izražaja. Veće vrste poput svih vrsta Rocket mogu se koristiti za živopisnu i osebujnu živu ogradu. Najteža stvar kod sadnje i uzgoja je jednostavno izabrati koju želimo u svom vrtu.

Borovica – korisna i ukrasna biljka poznata od davnina

Borovica Juniperus communis je od davnina poznata u narodnoj medicini, a njene bobice koje dozrijevaju 2 godine cijenjene su kao začin i dodatak varivima, dok se iglice u narodnoj medicini koriste za uvarak zbog visokog udjela C vitamina. Međutim, osim što je poznata kao ljekovita biljka isto tako je cijenjena među vrtlarima zbog široke raznolikosti vrsta i boja u kojima se pojavljuje po svim kontinentima i krasi vrtove diljem svijeta.

Borovice Blue carpet i Green carpet, niskog su i pretežno horizontalnog rasta, te stoga s godinama od njih možete oblikovati, kao što im samo ime govori – tepih – pokrov koji će Vam uštedjeti na košnji okućnice. Gold Pin je uspravnog rasta i zlaćanih prijelaza prema vrhovima, dok je Old gold kompaktnog rasta i graciozno povijenih grančica prekrasan primjerak koji će svojom sjajnom bojom krasiti Vaš vrt čitave godine. No, od zlaćanih se sorti ponajviše ističe Golden wings zbog kontrastnog prijelaza limeta zelene na zlatno žutu boju iglica.

Junipures Golden wings
Juniperus Golden wings, a u pozadini Little Joanna

Kao što berberisi oduševljavaju svojim toplim i vatrenim tonovima, borovice će oduševiti elegantnim hladnijim bojama i oštrijim konturama. Zajedno mogu činiti prekrasne kontraste kako bojom tako i oblicima. Možete kombinirati duboko zelenu, gotovo plavu borovicu Blue chip sa blago povijenim grančicama i nježnijim kraćim iglicama sa vatreno narančastim berberisom Orange dream uspravnog rasta.

Kombinacija borovice Blue chip i berberisa Orange dream

Golden wings možete iskombinirati sa berberisom Concorde kako bi se duboki ljubičasti tonovi mogli dodatno naglasiti žarko žutim i iskričavo zelenim iglicama prkosne borovice. Dajte mašti na volju i pretvorite svoj vrt u raskošnu i elegantnu oazu.

Kombinacija berberisa Concorde i borovice Golden wings

Kako bismo olakšali izbor između tih prekrasnih boja i oblika koje predstavljaju berberisi i borovice odlučili smo pokrenuti Ponudu 5 za 5. Za svakih pet različitih ukrasnih biljaka (među kojima su i tuje i pačempresi) obračunat ćemo Vam dodatni popust od 5% na već snižene cijene. Voćne sadnice ne ulaze u kategoriju ukrasnog bilja, premda nam se i one jako sviđaju. Zato izaberite najljepše primjerke za svoj vrt i okućnicu i uživajte u dodatnim popustima do isteka zaliha.

To top